Wingspan beschrijft zichzelf als een competitief, middelzwaar, kaartgestuurd, engine-building bordspel. Dat is een hele mond vol en erg verwarrend voor mensen die niet zo bekend zijn met bordspellen in het algemeen. Het is ook jammer, want ik vind dat dit een geweldig spel is om mensen kennis te laten maken met de bordspelhobby. De regels zijn toegankelijk, de kunst is prachtig en de stukken geven een heerlijke, tastbare uitstraling die mensen het spel in trekt.
Spelers nemen de rol aan van vogelliefhebbers die proberen de beste vogels naar hun netwerk van natuurreservaten te lokken. Beschouw jezelf als vogelaars met hectares land, velden, bossen en wetlands. Elke speler werkt aan zijn eigen spelersborden door vogels te plaatsen, voedsel te verzamelen, eieren te leggen en meer kaarten te trekken. Elke vogel in je reservaat maakt elk van je acties krachtiger en bepaalde soorten vogels zullen je meer punten opleveren in de 4 rondes van het spel. Wie aan het einde van de vierde ronde de meeste punten heeft, wint.
Zoals ik al zei, het spel zelf is erg toegankelijk en geweldig om mensen te introduceren in modern bordspel. Het ontwerp van Elizabeth Hargrave is elegant en toegankelijk en past perfect bij de kunst van Natalia Rojas en Ana Maria Martinez. Het is een fantastisch familiespel, zolang je kinderen hebt die wat ouder zijn (ergens in de 10+ range). Echter, zelfs de jongere kinderen vinden de afgebeelde vogels misschien de moeite waard om naar uit te kijken, elk met een klein feitje op hun kaarten. Natuurlijk is er ook de dobbelsteentoren met vogelvoederbak, waar zelfs volwassen kinderen zoals ik niet aan kunnen weerstaan om mee te spelen.
Het voordeel van een spel als dit met echte vogels is dat het de interesse in de vogels zelf kan wekken. Dus waarom zou je niet de kans grijpen om ze ook in het wild te vinden? De outdoor kids-serie van Uitgeverij Snor geeft veel informatie over verschillende onderwerpen over de natuur. Hun Vogelspotten-gids is een geweldige bron om je kinderen (en jezelf) te leren hoe je kunt beginnen met het herkennen en bekijken van onze gevederde vrienden. Ook deze bevat prachtige illustraties, duidelijke en gemakkelijk te volgen instructies en veel feiten en tips om je op weg te helpen met het vinden van vogels in de natuur.
Als je Wingspan of een van de spin-offs nog niet hebt gespeeld, raad ik het je ten zeerste aan. Het spel is toegankelijk en leuk, maar ook mooi. Ik kan ook zonder twijfel zeggen dat het absoluut een nieuwe waardering voor de wereld van vogels kan aanwakkeren en mogelijk kan leiden tot een nieuwe hobby in vogels spotten. Als je geïnteresseerd bent om beide te proberen, bekijk dan zeker de bundels die deze maand worden aangeboden die Wingspan koppelen aan Otto Blotter en Vogelspotten of koop ze misschien zelfs alle drie.