Brass: Birmingham is het vervolg op het al meesterlijke Brass: Lancashire. In beide games kruip je in de huid van concurrerende ondernemers tijdens de industriële revolutie in Engeland. De game speelt zich af in twee historische periodes: het kanaaltijdperk en het spoorwegtijdperk. Tussen de twee games is er niet veel veranderd, maar de veranderingen zijn onberispelijk en zorgen voor een interessanter en dynamischer spel. Een spel dat flexibiliteit beloont boven routinematige strategie, aangezien de kaart en bonussen veranderen met elk gespeeld spel.
Deze veranderingen maken Birmingham ook de meest toegankelijke van de games. Hoewel het nog steeds een moeilijke teach is, bestaat de game uit rondes waarin je twee van de zes mogelijke acties uitvoert. Elke actie is relatief eenvoudig te begrijpen, zoals het betalen van middelen om een industrie te bouwen of het betalen om een kanaal (of spoor) aan je netwerk toe te voegen. Maar de interactie van deze acties en hoe ze kunnen worden gebruikt om je positie binnen de game te verbeteren, is waar de teach ingewikkeld wordt, maar ook waar de game het meest schittert!
Hoewel dit een steviger spel is dan veel mensen zouden willen, kan ik zeggen dat het anekdotisch gezien in ieder geval toegankelijker is dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik heb meerdere mensen gehad die het gingen proberen, ondanks dat het spel ver buiten de norm van wat ze normaal gesproken zouden spelen viel. En belangrijker nog, ze zijn gaan zitten om het opnieuw te spelen! Dus wijs het niet meteen af als het niet is wat je normaal gesproken zou nastreven.
Het combineren van Brass met een stuk literatuur, zoals het spel zelf, was verrassend genoeg makkelijker dan ik in eerste instantie dacht. Elizabeth Gaskell's North and South richt zich op Margaret Hale terwijl ze met haar vader verhuist naar de industriestad Milton (een stad die, hoewel niet echt, gemakkelijk te vinden zou zijn op het bord van Birmingham). Gaskell weeft op vaardige wijze twee in elkaar grijpende verhalen samen - het eerste is een Austeniaans liefdesverhaal tussen Margaret en de eigenaar van de katoenfabriek van de stad, John Thornton, en het tweede is een van de eerste stakingen van werknemers tegen hun werkgevers.
Hoewel het liefdesverhaal ongetwijfeld sterk beïnvloed is door Austens Pride and Prejudice, overtreft Margaret Hale Elizabeth Bennet ruimschoots als een boeiend personage (wat ik weet dat een enorme bewering is). Ik geloof dat dit voortkomt uit het feit dat Margaret een achtergrond had die toegankelijker was dan Elizabeths opvoeding in de adelstand. Ik geloof ook dat het Margaret is die ervoor zorgde dat deze roman de eeuw van brute kritiek overleefde die erop viel van Victoriaanse mannen met veel aanzien maar weinig verbeeldingskracht.
Ik raad je ten zeerste aan om North and South te lezen als je dat nog niet hebt gedaan en om in de tijdgeest te komen door een ronde of twee van Brass: Birmingham te spelen. Om je hierbij te helpen, bied ik de Bloggy Bundle van deze maand aan in twee "smaken" - Volledig Nederlands of een mix van Nederlands en Engels. De Mixed Bundle heeft het spel in het Nederlands, maar de roman in het Engels.